Hedry Mária: Spenót Panna
mesejáték

 Főzelékország királya nagy bajban van.  A lánya hisztis, cukorkafaló, elkényeztetett királykisasszony, akit sem a zöldségek, sem a kérők nem érdekelnek. Mitévő legyen a király, hogy leszoktassa a mértéktelen édességmajszolásról és férjhez adja őt?  Egy szegény vándor talán tudja a választ. A mese tanulsága, az alázat fontossága, amitől elfogadóbbá, nyitottabbá válik az ember és megsokszorozódik a szeretet körülötte.

Szereposztás

Anna: Jankovics Anna
Jácint: Tárnai Attila
Király/Balambér: Horváth György
Borbála/Bibircsók: Lugosi Claudia

Díszlet- és jelmeztervező: Matyi Ágota
Dramaturg: Szabó Csilla
Zenei szerkesztő: Rimóczi Mónika             
Segédrendező: Ignátz Éva

 Rendező: Jankovics Anna

 Spenót Panna a szolnoki gyerekeknek - Jankovics Annával,  az előadás rendezőjével beszélgettünk.

Miről szól? Zöldségekről?   - Helyszínnek Főzelékország és a Vetemények birodalma van megjelölve -  A történet főhőse egy kissé elkényeztetett hisztis királylány, aki csak egészségtelen, cukros ételeket hajlandó enni. Egy álruhába öltözött királyfi elviszi a gazdaságába, és ott móresre, azaz zöldségevésre, vetemények gondozására, és spenótfőzésre tanítja. 

Ki lesz a célközönség? -  Az előadás célközönsége az óvódások és a kisiskolások. Spenót Panna fejlődése a gyerekek aktív közreműködésével történik. 

Mi a kihívás számodra? -  Gyerekelőadást játszani mindig kihívás, mert ők nem rejtik véka alá a véleményüket, ők a legkritikusabb, de egyben a leghálásabb közönség is. Ez őszinteségre ösztönzi a színészeket. Külön kihívás ennél a darabnál, hogy négy színész hat szerepet játszik el benne. Lugosi Claudia, Horváth György, Tárnai Attila és jómagam játsszuk az előadást. Reményeim szerint jól szórakoznak majd a gyerekek ezen a tanulságos történeten.

Tanulság? - Az alázat fontossága. Amitől elfogadóbbá és nyitottabbá válik az ember. Több szeretet lesz körülötte.

Dalok? - Ismert gyerekdalok lesznek az előadásban, amit a kicsik velünk együtt tudnak majd énekelni.

Már van rutinod a gyerekekkel való játékban. - Kezdem megismerni a gyerekeket.. Pesten éppen egy gimiseknek való darabot próbálok. Most már szinte minden korosztállyal megismerkedtem. Volt már csecsemőszínház, volt interaktív színház óvodásoknak, a saját magam szerkesztette előadás, meg a Süsü az általános iskolásoknak készült, és amit most próbálok, az a gimnazista korosztályt célozza meg. Ezzel bezárult a kör.

Mit kaptál ezektől az előadásoktól? - Hihetetlen energiát, szeretetet és figyelmet, ami árad a gyerekekből, valamint sokat tanultam magamról is.... Sokat fejlődött az improvizációs képességem az elmúlt években. Őszintén kijelenthetem: hálás vagyok, hogy ilyen sokat játszhatok gyerekeknek.