Öt nagyszínpadi bemutatót tart a Szolnoki Szigligeti Színház a 2020/2021-es évadban – tájékoztatta pénteken, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartott évadzáró társulati ülésen  Balázs Péter igazgató úr a jelenlévőket.

Most részletek osztunk meg Őnökkel igazgató úr beszédéből.

"Amikor tavaly ilyenkor átköltöztünk ebbe az épületbe, úgy éreztük, nagy nehézségekkel kell megbirkóznunk és valóban úgy is volt. Az első nagyszínpadi bemutató sikere azonban erőt és bátorítást nyújtott ahhoz, hogy itt is ugyanolyan szorgalommal folytassuk a munkát, mint korábban a saját épületünkben. A közönségünk kitartott mellettünk és bár a Lázár Ervin Program miatt rendkívül sokat kellett dolgoznotok, mindenki derekasan állta a sarat. A Nyitott ablak, az utolsó bemutatónk lelkes fogadtatása már szinte fellélegezni engedett bennünket, hogy a szokatlan körülmények dacára kiválóan fogjuk ezt az évadot is zárni, amikor a járványhelyzet felborította gondosan kidolgozott terveinket. Újra kellett gondolni mindent, úgy voltunk kénytelenek színházat csinálni, hogy elvesztettük a talpunk alól a színpadot és állandó bizonytalanságban éltünk, nem tudtuk, mit hoz a következő hét vagy nap. De ezt is megoldottuk. Kisebb-nagyobb nehézségekkel átvészeltük ezt az időszakot, sikerült egyben tartani a társulatot.

Az önkormányzat folyamatos figyelmének és segítségének, kreativitásotoknak és rugalmasságotoknak és a gazdasági osztály dolgozóinak, akik a veszélyhelyzet kihirdetése óta folyamatosan helytálltak hála, sikerült olyan programokat kínálnunk a nézőinknek előadások helyett, amelyek színházunk mindenkori szándékát, hogy igényes formában vigyünk örömet a közönség életébe, teljesen új formákban valósították meg. Így hát jelen voltunk, dolgoztunk és készültünk a következő évadra. Ezt szívből köszönöm Nektek és Polgármester úrnak is.

Amikor a vészhelyzet is kezdett lassan lecsengeni, két tragikus halálesettel kellett szembesülnünk. Három hét leforgása alatt elvesztettük két pótolhatatlan munkatársunkat, barátunkat, Lendvainé Katikát és Szendrey Brigittát. Ezek olyan sorozatos, fájó megpróbáltatások, amelyek tanácstalanná és védtelenné teszik az egyes embert. Rádöbbentik arra, hogy a sors hatalmas és csak egy erős közösség nyújthat vigaszt a mindennapokban. Ilyenkor nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy mi számíthatunk egymásra.

Bezárjuk tehát a 2019/2020-as évadot és úgy zárjuk be, hogy az elmaradt előadásainkat nem játsszuk le, de a jövő évadot már részben előkészítettük. A leltár így is impozáns, a megvalósított előadásaink és programjaink listája alapján szinte hihetetlen, hogy mindezt egyetlen évad leforgása alatt, ilyen körülmények között valóban képesek voltunk létrehozni. Tartottunk öt nagyszínpadi bemutatót, a Szín-Mű-Helyben hármat, két ünnepi műsort készítettünk, Kolozsváron felvettük a szilveszteri televíziós adást, de itt is együtt ünnepeltünk a közönségünkkel, megtartottuk az Ádámok és Évák Ünnepét, tíz alkalommal vendégszerepeltünk nagy sikerrel és kilencszer láttunk vendégül előadásokat. Összesen 172 nagyszínpadi előadást játszottunk le, ebből  64-t a Szín-Mű-Helyben. A karantén ideje alatt online-műsorokkal kedveskedtünk nézőinknek, összesen négy bemutatóval, egy ünnepi műsorral, hétfőnként versekkel és négy archív előadás levetítésével. A Sherlock-hangjáték utolsó részét éppen ma este hallgathatják meg az érdeklődők. A Szolnoki Tankerületi Központtal és a Szolnok Televízióval közösen rendhagyó irodalomórákat rögzítettünk, melyek a televízió műsorán és az iskolák tanóráin láthatók. A veszélyhelyzet kihirdetése utáni első nyilvános fellépésünk a Trianoni megemlékezésen volt, a Tiszai Hajósok terén 2020. június 4-én.

Ebben az évadban vendégeink voltak: Gyöngyössy Katalin, Kautzky Armand, Széles Tamás, Szolnoki Tibor, Fejes Katica, Mérei Gabriella, Szél Noémi. Sebestyén Csaba, Málnay Levente, Pataki András, Juhász Katalin, Matyi Ágota, Húros Annamária és Gyarmathy Ágnes

Szerencsére a teljesítményünket nem csupán a közönségünk, hanem a széles körű nyilvánosság is értékeli. Balázs Péter munkáját Szenes Iván-, Pesti Srác- és Budapestért –díjakkal ismerték el.
Megyei Príma-díjban részesült Mészáros István.
A Szociális munka napja alkalmából Radó Denise-t ismerték el.
Az Erdélyi Közösség Kiválósága- díjat Barabás Botond vehette át.

Szigligeti díjban hárman részesültek:

 Posztumusz Szigligeti Díjban részesült Lendvai Pálné Tánczos Katalin, aki a gazdasági osztályon több mint 20 éve végezte munkáját (a díjat Katika lánya vette át).

Mészáros Imréné Erika, aki 27 éve dolgozik a gazdasági osztályon főkönyvelőként.

Kormos Róbert, aki 17 éve díszítő a Szigligeti Színházban.

Most pedig, rátérve a következő évad programjára, szeretném, ha először meghallgatnátok, hogy hosszas mérlegelés után miért kellett arra a meggyőződésre jutnom, hogy sem technikailag, sem pedig minden nézőnk egyöntetű elégedettségére nem tudjuk az előadásokat pótolni. Jelenleg továbbra is az a szabály van hatályban, hogy csak szabadtéri előadások tarthatók úgy, hogy a nézőtéren minden második sor, minden negyedik székén ülhet egy-egy néző. Ez egy ezer fős nézőtéren azt jelenti, hogy összesen 125 fő nézőt tudunk leültetni, így előadást pótolni a mi esetünkben nem lehetséges. Nem látjuk előre, hogy augusztusban milyen feltételekkel lehet előadásokat tartani, és azt sem tudjuk, hogy ezen időpontban nézőink egyszerűen felhívhatók-e színházlátogatásra, hogy eljönnének-e egyáltalán a meghirdetett előadásunkra, vagy félelemből, vagy az időpont alkalmatlanságára való tekintettel nem veszik igénybe az előadások pótlásának lehetőségét. És meg kell említenem, hogy az is nézői elégedetlenséget válthatna ki, ha csak meghatározott előadásokat pótolnánk, gondolok itt a Nyitott ablakra és lenne olyan előadás, melynek a pótlását nem preferálnánk. Mindezeket a gondolatokat figyelembe véve született meg a döntés, hogy az elmaradt előadások pótlására nem kerül sor.

Szervezés alatt van a megváltott jegyek teljes mértékű visszafizetése, illetve a le nem játszott előadások után a bérletek részarányos visszafizetése. Nézőinktől azt sem kívánjuk, hogy mondjanak le erről az összegről, ezt az opciót a tájékoztatásuk során mellőzzük. A bérletárusítást előreláthatólag augusztus elejétől tervezzük ugyanolyan áron, mint az idei évadban. Reméljük nézőink kitartanak mellettünk, mint ahogy az átköltözéskor is hűen követték a társulatot. Természetesen az egészségügyi óvó rendelkezéseket mindenhol a jogszabályi előírások szerint tartjuk be, mint ahogy ezt eddig is tettük."

A 2020/2021-es évad bérletes bemutatói a Nagyszínpadon

Giulio Scarnicci- Renzo Tarabusi : KAVIÁR ÉS LENCSE komédia  - Rendező: Málnay Levente

Szörényi Levente – Bródy János – Sarkadi Imre – Ivánka Csaba: KŐMŰVES KELEMEN rockballada - Rendező: Radó Denise

Szabó Magda: RÉGIMÓDI TÖRTÉNET családtörténet   - Rendező: Csiszár Imre

Eisemann Mihály- Halász Imre – Békeffi István: EGY CSÓK ÉS MÁS SEMMI zenés vígjáték  - Rendező: Molnár László

Herczeg Ferenc: DÉRYNÉ, IFJASSZONY színjáték -  Rendező: Balázs Péter 

A 2020/2021-es évad műsora a Szín-Mű-Hely-ben

Zilahy Lajos: LEÁNYKÉRÉS - Anton Csehov: A HÁZASSÁGSZÉDELGŐ két egyfelvonásos vígjáték -  Rendező: Mikó István 

Hunyady Sándor: BAKARUHÁBAN kis színdarab három képben  - Rendező: Valcz Péter