Karczag Ferenc - Charley nénje próba Fotó: Csabai István

 

Charley nénje  - a próbán Gyöngyössy Katalin, Kertész Marcella és Karczag Ferenc.

Sosem szabad elveszteni a reményt

 Gyöngyössy Katalin Szolnokon jelenleg a Charley nénje címszerepét alakítja, azaz ő az igazi hölgy. Partnere nem más, mint Karczag Ferenc, a társulat egyik vezető prózai színésze. A művésznő márciusban Kossuth-díjat vehetett át, amelyhez szívből gratulálunk!

 Újra visszatértél a hétköznapokhoz. Próbálsz Szolnokon.

Gyöngyössy Kati: Mai napig alig hiszem el. Teljesen váratlanul ért, hogy ez történik velem.

Miért, mi történt veled?

Kaptam egy levelet, melyben még azt is megkérdezték, hogy elfogadom-e a díjat. Azt feleltem, hogy elfogadom. És akkor, ott, még csak-csak átvettem, de amikor mentem vissza a helyemre, akkor nagyon izgultam. Hogy sikerül-e?

Hogy nem botlasz-e meg a szőnyegben?

Igen, az ember ilyen helyzetben mindenféléket képzel, hogy ez történik vele, az történik vele. De nem történt semmi.

Visszanézted már magad azóta?

Sokan látták, ők mondták, hogy rendben volt minden. Bár, a fotókon, amiket a díjátadás előtt csináltak, ami miatt majdnem lekéstem, azokon nagyon ráncolom a homlokomat, nagyon gondterhelt vagyok. Aggódtam, hogy rendben lesz-e minden. A vacsoránál is összeakadt egy pillanatra a lábam, amikor kiderült, hogy a miniszterelnök mellett ülök. Nem tudtam sokat beszélgetni vele, mert sorban álltak nála az emberek. De a kedves feleségével sokat beszélgettem, aki szolnoki. Megígérte, hogy eljön, megnézni valamelyik darabot. Most próbálom a harmadik szerepemet Szolnokon.

Most Karczag Ferenchez fordulok, aki éppen nincs hasonlóan kiemelt helyzetben, hacsak nem számítom annak, hogy Katival zenés duettet játszotok.

Karczag Ferenc: Nem vagyok elkényeztetve zenés szerepekkel. 1982-ben ennek a darabnak a druszájában, a Léni néniben vizsgáztunk az Ódry Színpadon. Akkor még nagyreményű ifjoncként akár a zenés darabok felé is elindulhattam volna. 37 év eltelte után újra a zenés színpadon…

Gyöngyössy Kati: Mi vizsgáztattunk egy primadonnát és egy bonvivánt annak idején, nekünk is kellett énekelni. Akkor még nem volt párhuzamos zenés színész osztály a főiskolán. Én ennek sokat köszönhetek. Játszhattam a Mária főhadnagyot, a My Fair Ladyt. Amikor később, Acapulcóban, a fesztiválon kint volt a Nyár a hegyen, akkor arra a kérdésre, hogy mit játszom éppen, mondtam, hogy a Bűnbeesés után-t és a My Fair Lady-t. Meg is hívtak a riói dalfesztivál zsűrijébe, mint énekes színészt!

Most is muszáj kitűnő kondiban lennetek…

Gyöngyössy Kati: Férjemmel, Rudival nagy társasági életet éltünk. Mentünk, hívtak, jöttek hozzánk. Ha otthon voltunk magunkban, sajtvacsorákat csináltunk, ittunk hozzá vörösbort. Amikor Rudi beteg lett, attól kezdve nem ittam egy kortyot sem, örökös készültségben voltam, lement rólam minden felesleg.

Kedves férjed biztos nagyon büszke rád, odaát.

Én voltam számára a legfontosabb. Olyan állást hagyott ott Svájcban miattam… Én felajánlottam, hogy otthagyom a pályát, kimegyek én hozzá, de nem engedte.

És te, Ferenc, hogy állsz a házaddal?

Karczag Ferenc: A kert következik. Meg a kerítés. Egy dzsumbuj van ott jelenleg. Júniusban állok neki.

Hogy látjátok, szeretni fogja a közönség Charley nénjét?

Gyöngyössy Kati: Mi már szeretjük!

Karczag Ferenc: Tudod, van egy színházi mondás: „Még mindig van idő elővenni a Charley nénjét.” Nagyon nagy siker lesz.

Drága Kati, mit üzensz innen a pályakezdő, ifjú színésznőknek?

Gyöngyössy Kati: Nem szabad elveszteni a reményt. Amikor én 30 éves koromban rájöttem, hogy nem tartozom egy csapatba, és meg vagyok áldva egy privát férjjel, amit a szakma soha nem szeret, akkor kétségbe estem. Ott voltam, egyedül a pályán. De csak odafigyel valaki mindig, hogy mit csinál az ember. Kinőnek dolgok, jön egy olyan szerep, egy olyan film, és aztán egy díj is jön…

Én egy fiatal kutatóorvoshoz mentem feleségül, akinek kevesebb volt a fizetése, mint nekem. Sosem szabad elveszteni a reményt. (Kiss József)