2010-ben rendezték meg első ízben az Ádámok és Évák Ünnepét Szolnokon. A Balázs Péter ötlete alapján szerveződött eseményt azóta még kilencszer szervezte Kiss József, karöltve a város lelkes pedagógusaival, akik – felismerve az ügy pedagógiai súlyát - azóta is kitartóan készülnek csapataikkal. A csapatok tagjai, a dolog természetéből fakadóan, két-három évente teljesen lecserélődnek, de a pedagógusok maradnak.

Szolnok városa az első pillanattól kezdve felkarolta, támogatta az iskolák munkáját, most is nagy súlyt fektetett arra, hogy méltón ünnepelhessék a gyerekek és tanáraik saját bátorságukat és egymás sikereit, hiszen egy-egy ünnep után, az értékelésnél ott áll minden színpadralépő fiatal a deszkákon, alkalmanként 230-270-en is. Az elmúlt években, Szolnokon, már 2152 diák szánta rá magát, hogy közönség elé lép. Csak így tovább!

Olyan ismert személyiségek, a magyar kultúra kiválóságai is megfordultak Szolnokon zsűritagként, vagy vendégként az elmúlt években, mint Jókai Anna, aki Szalay Ferenc polgármester úrral, és Balázs Péter igazgató úrral a védnökei is voltak a rendezvénynek, vagy mint dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Jankovics Marcell filmrendező, Fekete Péter kulturális államtitkár, mint békéscsabai színigazgató és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, több más kiválóság mellett.

Érdemes résztvenni ebben a nagy kalandban, hiszen most már hagyományként minden ünneplő diák együtt felutazhat a Nemzeti Színházba, hogy megnézzenek közösen egy előadást, jutalmul szorgalmukért. Ez idén a János vitéz lesz, mely előadásnak az ad különös ízt, hogy szerepel benne az a Barta Ági, aki az első Ádámok és Évákon az első színpadralépő diák volt Szolnokon. Ági ma már a Nemzeti Színház tagja, több főszerepet tudhat a magáénak. A szolnokiak nagyon büszkék rá.

Ebben, a jubileumi évben újra Az ember tragédiája van terítéken, de szabadon dolgozhatják fel a csapatok Madách darabját, jelenetenként nem több, mint nyolc percben.

És az ünnep végén mi mással kedveskedhetne  Szolnok város és a színház a diákoknak, mint egy hatalmas tortával, melyből minden résztvevő kap egy szeletet.

ÁDÁMOK ÉS ÉVÁK ÜNNEPE DÍJAZOTTJAI 2019.

1.) A legszebb kiejtésű fiú: Bacsik Péter (Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola)

2.) A legszebb kiejtésű lány: Földi Bea (Hajnóczy József Gimnázium Humán Szakgimnázium és Kollégium)

3.) A legügyesebb fiú epizódalakítás: Vona Bálint (Kassai Úti Magyar – Angol Két Tannyelvű Általános Iskola)

4.) A legügyesebb lány epizódalakítás: Nemes Tekla Luca (Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium)

5.) A legügyesebb fiú főszereplő: Horváth Róbert Márk (Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziuma)

6.) A legügyesebb lány főszereplő: Ölvedi Annamária (A Magiszter Alapítvány Szolnoki Fényes Adolf Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Alapfokú Művészeti Iskolája)

7.) A legötletesebb megvalósítás : Verseghy Ferenc Gimnázium

8.) A legügyesebb csapat: : Szolnoki Széchenyi István Gimnázium

9.) A legkimunkáltabb előadás: A Magiszter Alapítvány Szolnoki Fényes Adolf Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Alapfokú Művészeti Iskolája

10.) A legösszeszokottabb csapat: Szolnoki Szolgáltatási SzC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Idegenforgalmi Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolája

11.) A legbátrabb csapat: Liget Otthon Fogyatékos Személyek Ápoló, Gondozó Otthona és Nappali Intézménye

12.) A legérzékenyebb előadás: Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

13.) KÜLÖNDÍJ – legmeghökkentőbb előadás: Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziuma

14.) A legmeglepőbb megvalósítás: Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

15.) A legvidámabb előadás: Kassai Úti Magyar – Angol Két Tannyelvű Általános Iskola

16.) A legelgondolkodtatóbb előadás: : Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziuma

17.) A legemlékezetesebb pillanat: Aranyos Szeglet Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

18.) A legmozgalmasabb előadás: Aranyos Szeglet Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

19.) A legjobb koreográfia: Hajnóczy József Gimnázium Humán Szakgimnázium és Kollégium

20.) A legőszintébb előadás: Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola 

21.) A legjobb szöveg: Varga Katalin Gimnázium