A Szolnoki Szigligeti Színház nagyszínpadán január 18-án mutatjuk be Robert Thomas világhírű krimijét, a Nyolc nő-t.

A bűnügyi vígjáték rendezője Málnay Levente, akivel az előadásról beszélgettünk.

 

Málnay Levente és Balázs Péter az előző évadban nagy sikerrel bemutatott Málnay rendezés, a  Dunakanyar, Marsall bemutatója után.

 

A krimi komoly dolog

KJ.: Bírsz egyszerre nyolc nővel?

ML: Remélem. Nagyon szeretem a nőket, leginkább a szépeket, csinosakat, pláne nyolcat egyszerre! Örülök, hogy végre egyszerre nyolccal is dolgozhatok. S megnéztem, hogy az asszisztens, a súgó, az ügyelő, mind-mind nő!

KJ.: Te vagy az egyetlen férfi a produkcióban. Illetve van még egy. Az áldozat a szobában, akit nem látunk.

ML: Késsel a hátában!

KJ.: Nem aggódsz, hogy te is a sorsára jutsz?

ML: Hogy maguk alá gyűrnek? Nem hiszem. Eddig még nem sikerült a nőknek maguk alá gyűrni engem. Inkább fordítva történt. És az a jobb.

KJ.: Kedves feleségednek erről mi a véleménye?

ML: A feleségem azt mondja, gyűrjék! Most már gyűrhetik! Sosem volt féltékeny. Mindig tudta, hogy szeretem őket. Őt is.

KJ.: Őt is?

ML: Őt mindenek felett.

KJ.: És ezekkel a hölgyekkel már dolgoztál korábban?

ML: A Gyöngyössy Katival televíziós keretek között. Színpadon nem. De a másik héttel volt szerencsém. Mind tehetséges, kiemelkedő színésznő. Katinak is nagyon illik ez a szerep, karakterben, korban, mindenben.

KJ.: Katival mikor dolgoztál együtt?

ML: Nagyon az őskorban csináltam egy mini-tévéjátékot, Kati és Somogyvári Rudi voltak a főszereplők. Az volt az első munkánk, de privátim is barátok voltunk, a férje révén is, az ő révén is. Nagyon szerettük a férjét, nagyon tiszteltük őt, őket.

KJ.: A darabbal kapcsolatban éppen mi foglalkoztat?

ML: A díszlet. Juhász Kati elküldte a díszlet látványrajzát, nagyon szép, de bizonyos változtatásokat kértem még. Az alaprajzot is kértem, a bútorzatot is, mert én alaprajzban szoktam elképzelni a színészek mozgását. Nem szeretem, ha statikus egy darab, hiszen ez egy vérbeli krimi. Egy hegyvidéki, távoli házban vagyunk, és a karácsony előtti hangulatban éri a családot, a nőket ez a gyilkosság. Mindenki gyanús, mindenki a másikat gyanúsítja, aztán jön egy csavar a végén. Végig feszült a darab.

KJ.: Milyenfajta színjátszást kérsz a hölgyektől?

ML: Jó kérdés. A krimi komoly dolog. Van egy halott, vannak gyanúsítottak, vannak olyan szituációk, ahol lelepleződnek az emberek. Ám, ugyanakkor ez egy vígjáték is, szórakoztató helyzetek követik egymást. Megtalálni az arányokat, ez a feladat. Robert Thomas abszolút krimiszerző, nagy Agatha Christie rajongó francia író. Én már rendeztem a Szegény Dániel című krimijét Győrben, nagy sikerrel ment. Thomas nagyon sikeres pali volt. Nagyon jó szerző. És én nagyon várom a találkozást a hölgyekkel. /Kiss József írása