Örömmel és hálával fogadtuk a hírt, hogy szeretett színházunkat, - melyet az egész megyéből látogatnak - végre felújíthatjuk! Ez most mindennél fontosabb a társulat életében.

1991-ben újították fel utoljára a színházat, az eltelt negyedszázad alatt az épület, a gépészet, az elektromosság, a színpadtechnika műszakilag teljes mértékben elavult, nagyfelújításra, korszerűsítésre van mindenképpen szükség. Ezek a problémák a társulatnak nagyon sok nehézséget okoznak, és ugyan a közönség számára alig érzékelhetőek, de a felújítás végeztével összehasonlíthatatlan különbséget fognak tapasztalni a kedves nézőink is.

A fejlesztés célja, hogy a  színházterem méltó és a modern kornak megfelelő körülmények között működhessen. Cél egy olyan színházi infrastruktúra kialakítása, mely mind a színházi dolgozók, mind a színházba érkező vendégek igényeit kiszolgálja, és méltó az itt folyó művészi munkához.

A teljesség igénye nélkül, a színpad padló elkopott, elvékonyodott. A 26 éve történt felújítás során nem építettek forgót a színpadba, ez lassítja, gátolja a munkát. A színpad fölötti ponthúzórendszer gépészetileg fenntarthatatlan, kihagy, megbízhatatlan és veszélyes. A 26 éves fény-, és hangtechnika elavult, gyakran nem lehet már kompatibilis alkatrészeket beszerezni hozzájuk. A vízvezeték-, csatorna-, és fűtésrendszer, kazánostul, régen elavult, költséges, szégyellnivaló következményekkel. Az erős- és gyengeáramú villamosvezetékek elöregedtek, a korszerű berendezések elvárásait képtelenek teljesíteni. A tetőzet egyre gyakrabban beázik. A szellőzés is megoldatlan, nehezen szabályozható, zajos, elavult. A nyílászárók nem szigetelnek a megfelelő mértékben. Végül: színészeink méltatlan állapotok között öltözködnek.

A rendelkezésre álló forrás elegendőnek tűnik, még akkor is, ha összevetjük más színházak felújításának nagyságrendjével: a Győri Nemzeti Színház 20 milliárdból, a kaposvári Csíky Gergely Színház és a veszprémi Petőfi Színház 9-9 milliárdból, míg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház 6.35 milliárdból újul meg, előreláthatóan.

 Ezt az évadot még mindenképpen szeretett színházunk épületében bonyolítjuk le.

Szolnoki Szigligeti Színház

Szolnok, 2018-09-26