A Macbeth márciusi első, délutáni előadása után, a színpadon köszöntötte városunk vezetése, a Szigligeti társulata és a barátok  Balázs Pétert  születésnapja alkalmából. A jeles napon színházunk igazgatója  Szalay Ferenc polgármestertől  a Szolnokért Emlékérem Arany fokozatát vehette át.

A számos elismerés mellett Kossuth-, Jászai Mari-, Bessenyei-és Területi Prima-díjas színész -rendező, igazgató, meghatottan fogadta az egybegyűltek jókívánságait és ajándékait.  A színház társulata aranygyűrűvel lepte meg Balázs Pétert, melyet Farkas Irén művészeti titkár adott át az ünnepeltnek.

Balázs Péter 1943 március 5-én született Budapesten. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában. Már főiskolás korában szerepelt színházban és filmeken, többek között sokszor statisztált olyan darabokban a Nemzeti Színházban, melyekben Bessenyei Ferenc is játszott. A főiskola elvégzése után a veszprémi Petőfi Színházban kapott szerződést. Itt fedezte fel őt Várkonyi Zoltán igazgató-főrendező, aki a Vígszínház társulatába szerződtette, amelynek 25 éven át volt tagja. 1989-ben kezdett el rendezni. 2007-től a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. 1982-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2012-ben “nagy népszerűségnek örvendő, groteszk bájjal és fanyar humorral megformált emlékezetes alakításaiért, mesefilm-figurákat legendássá tevő szinkronizálásáért, igényes rendezői munkássága, közösséget kovácsoló színházteremtő-vezető tevékenysége elismeréseként” Kossuth-díjat kapott. 2018-ban,  a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított, Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal tüntették ki.