Hadar Galron Mikve című színműve nyolc nő mélyen őrzött titkokkal, félelmekkel és vágyakkal terhelt sorsát tárja elénk egyfelől drámai nyíltsággal, bátorsággal, másfelől szívbéli empátiával és humorral.

A különböző problémával küzdő szereplők közül mindenki találhat magának valakit, akivel titkon egy kicsit azonosulni tud, és hazafelé felteheti magának a kérdést: Tovább hazudunk-e másoknak, és legfájóbb módon önmagunknak, vagy merünk-e igazat mondani, merünk-e még a halál előtt legalább egyszer ÉLNI, bátrak lenni, akár egy nehezebb, de mindenképpen tisztább, teljesebb, szabadabb élet árán is?

Szereposztás:

Shoshana: Gombos Judit

Shira:Lugosi Claudia

Hedva: Radó Denise

Esti: Jankovics Anna

Hindi:Kertész Marcella

Tehila: Sárvári Diána

Miki:Kalocsai Zsuzsa

Elisheva: Fekete Réka

 

Díszlet: Ignácz György

Jelmez: Debreczeni Ildikó

Koreográfus: Besenyi Anna

Dramaturg: Szabó Csilla

Segédrendező: Ignátz Éva

Rendező: Sára Júlia

 

Gombos Judit
Én vagyok Shoshana, de nem én vagyok Shoshana. Ő mindaddig, amíg el nem érkezik a darab vége felé egy bizonyos pontra, csupa olyasmit mond és tesz, ami ellentmond az én elveimnek. Ez nem azt jelenti, hogy rossz ember, de nagyon vonalas, szigorúan betart és betartat minden szabályt. Van azonban egy olyan oldala, amellyel mint kétgyermekes anya, maximálisan tudok azonosulni: ez az áldozatkészsége a gyerekeivel, a családjával kapcsolatban. Végül ő is eljut arra a pontra, hogy kimondja, amit valójában gondol. Tehát két pólusa van, ezért hálás szerep.

Kertész Marcella
Lázadni, az ember sajátja. És ha ezt nők teszik a férfiak, a házastársaik ellen… A Nóra is erről szól. Ha nem vagy rendes hozzám… Ez egy bergmani titkolózás. Hogy a felszínen megy egy általános női téma, de közben mindenkiben ott lappang a mélységes titok, például az én szerepemben is, de nem árulhatom el, ez kimondottan tabu…

Sárvári Diána
Tehila még nagyon tapasztalatlan, mivel egy zárt közösségben nőtt fel és keveset tud a világról. Picit lázadó, kétségbeesett, keresi önmagát, a saját útját a világban és ebben a szűkebb környezetétől nem kap őszinte támogatást. Fiatalsága és naivitása miatt könnyen befolyásolható. Az ő sorsa jó példa arra, hogy néha akkor vagyunk a legmagányosabbak, amikor a legtöbben vannak körülöttünk.

Fekete Réka
Elisheva szerepe kihívást jelent, hiszen egy néma szerepről van szó. Mindig érdekesnek és lenyűgözőnek találtam a szavak nélküli színpadi létezést, ezért örülök, hogy most egy ilyen feladatot bíztak rám. Nem könnyű így jelen lenni, nagyon kell figyelni a többiekre, hogy minden rezdülésükre pontosan tudjak reagálni.

Lugosi Claudia
Shira, akit megszemélyesítek, egy olyan nő, akit érzékenyen érint mások fájdalma. Bekerül egy közösségbe, ahol nem fogadják szívesen, mert ő nem tud, nem akar szemet hunyni a saját magát és másokat gyötrő problémák felett. Dacolva a szabályokkal és a törvénnyel igyekszik minden bajbajutott emberen segíteni. Benne van annyi bátorság, hogy tegyen az ellen, ami sok nőtársa életét megkeseríti és a korlátok ledöntésére buzdítja a többi feleséget is.

Kalocsai Zsuzsa
Nagyon szókimondó nő. Nem fogja vissza semmiféle konvenció. Mindenhová követte a szerelmét a világban, a vallásba is. Mindent beáldozott. De ha nem állnak ki mellette… Akkor nincs miről beszélni… Akkor inkább egyedül marad, mint egy olyan ember mellett, aki nem figyel rá.

Jankovics Anna
Ebben a női sorsokat boncolgató darabban mindenkinek van valami titka, ami előbb-utóbb kiderül. Esti bizonyos szempontból kivétel, mert ő látszólag csak locsog, látszólag elégedett az életével, látszólag nincs tragédiája. Bár ő tűnik a legtájéko-zottabbnak, a lényegi dolgokról mindig lemarad. Ahogy halad előre a történet és kezd ráébredni arra, mi rejtőzik a látszat mögött, egy ponton neki is döntést kell, hoznia, hogy képes-e kilépni a komfortzónájából. Esti figurája kezdetben egyértelműnek tűnt számomra, de a próbafolyamat alatt rájöttem, hogy ez csak látszólag egy könnyű szerep.

Radó Denise
Nem a hiteles környezet a lényeges, hanem az általánossága, ami a mi életünkre is érvényes, mit gondolunk mi magunkról, hogy miként védelmezzük a mi kis titkainkat, mit mutatunk magunkról, milyen kompromisszumokat kötünk. „Lám, ez csak arra a zárt közösségre érvényes. Arra a vallásra." Ez itt nem így van. Itt mindenki magára ismerhet.