A Gulag virágai

Az előadás a Nemzeti Színház vendégjátékaként kerül  a Szín-Mű-Hely színpadára, 2017. január 25.-én, 19.30 órakor.

Összeállította és írta: Földes László Hobó
Előadják: Földes László Hobó, Rácz József, Pál Lajos

Dramaturg: Kozma András
Díszlet, jelmez: Olekszandr Biluzov
Rendezőasszisztens: Bencze Zsuzsa

Rendező: Vidnyánszky Attila

Az előadás Földes László Hobo monodrámája, Gulágra hurcoltak verseiből, novelláiból készült összeállítás. A darab a Gulag-emlékév keretében került bemutatásra, a Nemzeti Színházban 2016 telén.

Versek, novellák, történetek, dalok, szomorúak és vidámak még ha a világ legborzalmasabb helyein is születnek. Ilyen hely volt Gulag, amely az ártatlan milliókat – köztük sok százezer magyart is elnyelő és megsemmisítő – szovjet munkatáborok gyűjtőneve. A táborokban született művészeti alkotásokat nevezi Hobo a „Gulag virágainak”.

Az előadás a második világháborúban a szovjetek által megszállt területen született fiú történetén és sorsán keresztül mutatja be a Gulag életének egy szeletét: az 1960-as években járunk, Brezsnyev idejében. A Perm-36-os lágerben november 7-i ünnepségre készülnek (a fiatalabbak kedvéért: ez volt Nagy Októberi Szocialista Forradalom napja).

A rabokat felszólítják: szereplőként vagy szerzőként vegyenek részt a műsorban. Vagyis éltessék azt a rendszert, amely őket rabságban tartja – hátborzongató abszurditás. A kultúrfelelős és a tangóharmonikás egy barakkban tartja a szereplőválogatást, és itt folyik a beérkezett írások felolvasása, szelektálása, és szól a zene.

Végül a díszelőadás is itt kezdődik el…………….

https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/a-gulag-viragai/kapcsolodo-tartalmak