megkezdodott az uj evadAz Anconai szerelmesek díszletei között Balázs Péter köszöntötte a 2016/2017-es évadnyitótn megjelent vendégeket, a színház művészeit és munkatársait a Szolnoki Szigligeti Színházban, szeptember 1-jén.

Az igazgató úr  tízedik  éve irányítja a szolnoki társulatot.

Az eltelt idő alatt  81 bemutatón, háromezerszer előadáson gördült fel a függöny Szolnokon. Emellett a társulat nyolc darabbal mutatkozott be a fővárosi Thália Színházban, hat előadást vitt a Nemzetibe, de játszottak többek között a Pesti Magyar Színházban, Veszprémben, Békéscsabán, Gyulán, Szegeden, Siófokon és Jászberényben is.

Ebben a tíz évadban a viszonylag állandó társulat 76 vendégművésszel játszott együtt, közülük sokan – például Kautzky Armand vagy Járai Máté – rendszeres visszatérőnek, már-már a társulat tagjainak tekinthetőek. A rendezők közül  többek között  Szinetár Miklós,  Nagy Viktor  Málnay Levente, Csiszár Imre  is rendezett  a Szigligetiben.

Az elmúlt évad végétől, a bérletezés ideje alatt, egészen az évadnyitóig szavazhattak a színház bérletesei, kedvenc színészeikre. Több mint 4500 szavazat érkezett.

A nézőik szavazatai alapján, a legnépszerűbb színésznő: Molnár Nikolett, Gombos Judit és Kertész Marcella,  valamint  Jankovics Anna, a férfiaknál  Mészáros István, Barabás Botond, Molnár László és Dósa Mátyás kapta a legtöbb szavazatot.

Az új évad kapcsán Balázs Péter elmondta: nem várt nehézséggel indult az Anconai szerelmesek próbája, ugyanis a címszereplőnek felkért vendégművész a hét elején visszaadta a szerepét. A szeptember végére meghirdetett premier azonban nem maradhat el, így Nemcsák Károly – aki az előző évadban játszotta ezt a szerepet a József Attila Színházban – és Petridisz Hrisztosz – aki korábban évekig volt a Szigligeti tagja – alakítja majd felváltva Tomao Nicomaco szerepét. Ezt követően a Vidám kísértet, majd a Szent Johanna bemutatója következik, amelyet Babarczy László állít színpadra. A következő év elején mutatják be a My Fair Ladyt Radó Denise, majd A kőszívű ember fiait Csiszár Imre, Heltai Naftalinját pedig Balázs Péter rendezésében. A stúdióként működő Szín-Mű-Helyben Sára Júlia a Mikvét rendezi, míg a Süsü a sárkány című gyerekdarabot Jankovics Anna, a társulat színésznője állítja színpadra.

„Ebben az évadban sem marad el az Ádámok és Évák ünnepe, amelyben most először általános iskolások is részt vesznek, és a világ meséi lesznek a téma. Az év végén pedig már tízedik alkalommal készülünk a Duna TV-n látható Szilveszteri gálára, amely a tavaly a teljes lakosság körében 11,5 százalékos nézettséget ért el, és szerte a világban ismertséget hozott a Szigligeti társulatának” – tette hozzá a szolnoki évadot megnyitó Balázs Péter.
http://iszolnok.hu/2016/09/01/az-anconai-szerelmesekkel-nyitja-az-evadot-a-szolnoki-szigligeti-szinhaz/