Cikkek archívuma: 2019/2020 2018/2019 2017/2018 2016/2017

Színházunk ebben az évadban mutatta be Szabó Magda Régimódi történet című színművét, melyben Rickl Mária szerepében Radó Denise-t láthatta a közönség. Ebből az alkalomból beszélgetett vele Németi Sándor, aki táncosként szintén fellép az előadásban.

Furcsa és egyben nehéz szerep, hiszen a nézők már a darab kezdetén egy kőkemény, magabiztos, s két lábbal a földön álló nőt látnak Rickl Mária személyében. Senki sem születik kegyetlennek és céltudatosnak, így bízom benne, hogy az előadás folyamán minden néző számára ki fog derülni, hogy mitől vált ilyenné. Bár a történet nem a mai korban játszódik, mégis rengeteg olyan mondat hangzik el benne, ami most is aktuálisan hat. Talán a nézők is ráérezhetnek arra, hogy ezek a döntési helyzetek és nehéz pillanatok, amiket Rickl Mária átél, mindannyiunk életében megtörténhetnek. Még akkor is, ha nem ennyire kiélezetten, mint Szabó Magda regényében és színdarabjában, de felfedezhetünk olyan örökérvényű igazságokat és mondatokat, melyek bármilyen korban megállják a helyüket. Annak ellenére, hogy Rickl Mária egy érzelemmentes nőnek tűnhet, nagyon sok érzelmet folyt magába, sokszor éppen érzelmi döntéseket hoz meg.

Az eddigi pályafutásod alatt veled is megtörtént ilyesmi?

Számtalan alkalommal, például éppen a próbák folyamán jöttem rá, hogy hasonló esetek az én életemben is megtörténtek. Magánéletemben egy rendkívül érzelmes ember vagyok. Visszatérve az általam megformált Rickl Mária karakterhez, azt kell mondanom, hogy ő a saját logikája, céljai és az életben maradási törekvései alapján hozza meg a döntéseit. Párszor viszont nekem is rá kellett jönnöm, hogy dacára annak, hogy sokkal megfontoltabban hozom meg az életben a döntéseimet, mégis néhány alkalommal pont így cselekedtem én is. Akár a magán, akár a szakmai életemben, én is voltam párszor olyan mélyen, hogy azt gondoltam onnan már nincs tovább. De felálltam a padlóról, páncélt növesztettem a lelkem köré, hogy ne sebezhesse meg senki, majd megráztam magam és folytattam az utamat. Pontosan így cselekedett Rickl Mária is, ezért is volt érdekes számomra ezzel szembesülni.

Szabó Magda Régimódi történet című műve generációs kérdéseket feszeget. Előbb pont azt említetted, hogy örök érvényű mondatokat is felfedezhetünk benne. A mai korra vetítve, mik lennének ezek?

Ahogyan a darab folyamán többször is elhangzik, például az idősek irányítják az életünket. A fiataloknak pedig azokat az elveket és morális elvárásokat kell tovább vinniük. Ennek ellenére mégis vannak olyanok, akik fellázadnak, és másképpen szeretnék leélni az életüket. Ez most sincs másképpen. Az elvek sokszor dogmává változnak, ezért is kell haladni a korral, így az idősebb korosztálynak, dacára annak, hogy a legjobbat szeretnék a családjuk számára, a fiatalok nézeteit is el kell fogadni. Szintén örök érvényű mondanivaló, hogy erkölcsileg tartozunk azok számára, akik segíteni próbálnak, illetve átvitt értelemben vagy valójában megmentik az életünket. A szeretetet, a törődést viszonozni kell. A Régimódi történet utolsó képében az a lány, aki egész életében küzdött a nagymamája elnyomása ellen, utolsó pillanatban mégis azt mondja, hogy mellette van a helye. Hogy miért? – mert ő nevelte fel, megmentette az életet, és új értelmet adott az egész létezésének. Ekkor eszmél Rickl Mária, hogy akkor szereti az unokáját igazán, ha elengedi, hogy járja a saját útját. Nekem is van egy lányom, akivel hihetetlen jó kapcsolatban vagyok, de amikor úgy döntött, hogy külföldön szeretne továbbtanulni, bármenyire fájt, hogy nem lesz napi szinten mellettem, el kellett engednem.

A szeretet kérdése egészen érdekes és furcsa helyzet a Régimódi történet-ben…

Igen, különösen az általam megtestesített Rickl Máriánál. Nem meri vállalni az érzéseit, hiszen míg vállalta, addig férje és családja részéről csak csalódás és pofon érte. Ezért ilyen kőkemény a gyerekeivel szemben.

Annyira komplex, nehéz és kihívásokkal teli szerep Rickl Mária megformálása, hogy talán minden színésznőnek egy álomszerepet jelent ennek eljátszása…

Teljes mértékben! Szabó Magdát és az általa papírra vetett női alakjait mindig szerettem. Izgalmas és összetett karakterekkel találkozunk írásaiban, a Régimódi történet regényt is imádtam, akárcsak a színdarab-változatát is. Mindig vágytam arra, hogy ha majd egyszer beleérek ebbe a korba, eljátszhassam ezt a szerepet a színpadon. Óriási öröm és boldogság volt, amikor kiderült, hogy a Szolnoki Szigligeti Színház a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Csiszár Imre rendezésében műsorra tűzi Szabó Magda Régimódi történet-ét, és engem tisztelnek meg ezzel a szereppel és feladattal. Annak ellenére, hogy egy rendkívül nehéz szerep, ami lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő, imádom csinálni. Állandó figyelmet és energiát követel a szerep, de Csiszár Imre nem is tűri, ha nem a maximumon égnek energiában a színészek a színpadon.

Gondolom az összetett szerepen kívül a járvány okozta nehézségekkel is meg kellett küzdeni a próbák folyamán…

A járvány okozta nehézségek és szörnyűségek mindenki életére rányomják a bélyeget. Talán az egészben a bizonytalanság a legrosszabb, hiszen előre még senki sem tudja, meddig kell kitartania. Ennek ellenére mégis azt gondolom, hogy valahogy mégis meg kell találni azt, ami a legrosszabb helyzetekben is jó. Bár nehéz és embert próbáló feladat volt 2 hónapig maszkban próbálni, örülök, hogy minden nehézség ellenére bemutattuk múlt év decemberében a darabot. A járvány miatt a premiert online tudták megtekinteni a nézők, most februárban pedig szintén online közvetítés által tovább folytatjuk az előadásokat. Iszonyúan hiányzik színészként a nézők közelsége, de bízom benne, hogy ha a nézők otthon leülnek és megnézik a Régimódi történet-et, talán mégis valamilyen élményt, kikapcsolódást és biztatást kapnak a művészet által ezekben a nehéz időkben.

(Wineartculture.hu, 2021. 02. 02. Szerző: Németi Sándor, Fotó: Molnár Dóri)