Cikkek archívuma: 2019/2020 2018/2019 2017/2018 2016/2017

A szolnoki Szigligeti Színház felkészült a következő évadra, öt bemutatót és több bérleten kívüli előadást is terveznek az Aba-Novák Agórában, emellett a Szín-Mű-Hely is várja majd a nézőket. Az, hogy a társulat egyelőre marad a kulturális központban, láthatóan nem tántorította el a közönséget. Már az első nap hosszú sorok álltak a jegyiroda előtt, három és fél millió forint értékben vásároltak bérleteket a nézők.

– Ez nagyon nagy reményre ad okot, és bizonyítja, hogy a közönség mennyire szereti a színházát – reagált a hírre Balázs Péter, a színház ügyvezető igazgatója.

– Évek óta van színházbérletünk, minden esztendőben megújítjuk, ahogy most is. Elégedett vagyok az előadásokkal, szerintem változatosak a darabok, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót, és a színészek is nagyon jók – mondta el véleményét a Szigligeti Színházról a jegyiroda előtt az egyik állandó néző. Dr. Katóné Kosik Ágnes azt is hozzátette, bár most nagyon jó helyük van az Aba-Novák Agórában a nézőknek, mégis nagyon várják, hogy visszamehessenek a színház épületébe.

Balázs Péter azt is elmondta, bár a teátrum készen áll a következő évadra, a koronavírus-járvány hazai alakulása könnyen felülírhatja az elképzeléseiket.

– Pillanatnyilag minden hely elfoglalható a színházban, ám ha erősödik a járvány, akkor egymástól akár kétszéknyire, vagy maszkot viselve engedjük be a nézőket. Vagyis megtesszük az óvintézkedéseket, amennyiben azokra szükség lesz. Természetesen szeretnénk ezt elkerülni, és bízunk benne, hogy a terveink szerint alakul az évad – tette hozzá a direktor.

Augusztus 24-én a Kaviár és lencse című vígjáték próbájával, majd bemutatójával kezdődik az évad, a darabot Málnay Levente rendezi. Ezután a Kőműves Kelemen című rockopera következik, melyet Szabó Magda Régimódi története követ. Az Egy csók és más semmi bemutatója után az évadot a Déryné ifjasszony című darab zárja.

 

Tavasszal a koronavírus-járvány miatt szinte elsőként a színházak zártak be. A Szigligetiben emiatt hatvannyolc előadás maradt el.

– Ennyi előadást megismételni nyáron, amikor a nézők hagyományosan nem mennek színházba, főleg úgy, hogy csupán kétszázan vehetnének ezeken részt, lehetetlen és észszerűtlen – jelezte Balázs Péter, a Szigligeti Színház igazgatója. – Arra koncentráltam inkább, hogy a jövőt kezdjük el építeni. Színházunk az elmaradt előadások árát már visszatérítette a bérleteseknek és az elővételben megvásárolt jegyek tulajdonosainak is. Ám van olyan darab, a Nyitott ablak című vígjáték, amely csak egy premiert és két előadást élt meg. Ezt és a Mátyás király juhásza című gyerekdarabot mutatjuk be az Aba-Novák Agórában most, augusztusban.

A felújító próbák a mai nappal el is kezdődnek. A Nyitott ablak című vígjátékot négyszer, a Mátyás király juhásza című gyerekdarabot háromszor mutatják be augusztusban. Ezeket az előadásokat bérleten kívül lehet majd megtekinteni egészen az évad végéig. Azt is elmondta, bár a teátrum készen áll a következő évadra, a koronavírus-járvány hazai alakulása könnyen felülírhatja az elképzeléseiket.

– Most már tényleg abban bízunk, hogy a közönség – ahogy azt eddig is tette – megfogadja a tanácsokat és betartja az egészségügyi óvintézkedéseket. Jelenleg alig-alig van megbetegedés, ezt kellene fenntartanunk ahhoz, hogy az évad sikeresen elinduljon – fejezte ki reményét Balázs Péter igazgató.

Megjelent: Új Néplap 2020.augusztus 5. / Molnár-Révész Erika