Cikkek archívuma: 2018/2019 2017/2018 2016/2017

 

Hunyadi Sándor: Feketeszárú cseresznye

Színjáték 3 felvonásban (2008)

 Szereposztás

 Veliszavljevics Dusán: Ifj. Jászai László m.v.

Irina a felesége: Radó Denise m.v.

Milica Dusán testvére: Gombos Judit

Danica Milica leánya: Sárvári Diána

A főbíró: Kautzky Armand m.v.

Balázsházy főhadnagy: Petridisz Hrisztosz

Jankovicshadnagy: Molnár László

Csaholyi hadnagy: Barabás Botond

Parasztasszony: Császár Gyöngyi

Pópa: Karczag Ferenc

Pántó: Mészáros István

Kispál: Bitskey Tibor m.v.

Hajdú: Tóth Tamás m.v.

Ezredes: Valkay Pál

Nikolics: Horváth Gábor

Berzétey: Tárnai Attila

Püspök: Deme Gábor

Rendező: BALÁZS PÉTER

Díszlettervező: Székely László m.v.

Jelmeztervező: Jánoskúti Márta m.v.

Szakértő: Jaczkó György

Zenei vezető: Rácz Márton

A rendező munkatársa: Tóth Krisztina

Az 1930 novemberében bemutatott Feketeszárú cseresznye hozta meg Hunyady Sándor számára az igazi sikert, tette elismert és ünnepelt drámaíróvá.

Hunyady a Trianon-problematikát, a történelem eseményeit nagyformátumú módon hangolja egybe hősei egyéni sorsával. A szereplők konfliktusaiban árnyaltan mutatja be a körülmények deformálta emberi magatartásokat.

 Irina és Dusán, a szerb házaspár az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, bár sejtik, lesz, aki soha nem fog visszatérni. A magyar főbíró titokban figyelmezteti Dusánt: egyik alkalmazottja feljelentette a magyar elöljáróságnál, hogy Szerbiáért imádkozik. Dusán nem tagadja: szerb a vére, de a főbírót a legigazabb barátjának tartja. Valójában a csendes magyar férfi Dusán legnagyobb ellenfele: amikor a duhaj szórakozás elől elmenekülve kettesben marad Irinával, virágnyelven szerelmet vall az asszonynak. Irina is vall érzelmeiről, de finoman visszautasítja a közeledést, nem fogja elhagyni a férjét

Két év telik el, s a történelmi helyzet gyökeresen megváltozik: létrejön Szerbia. A magyar főbírónak is át kell adnia hivatalát. Számára a község vezetése nem nemzetiségi kérdés, hanem hivatás. Mivel Dusán unokahúga eljegyzését tartja, előbb Irina, majd Dusán érkezik a főbíróhoz, hogy meghívják. Irina és a főbíró között nem szűnt meg a szerelem, csak hamu borítja a parazsat. A szerb férfi gyanút fog.

Aznap este Dusán megtudja, hogy a főbírónál az új hatalom házkutatást fog tartani, ezért azonnal befogat, hogy – mint annak idején a főbíró őt – most ő figyelmeztesse barátját. Irina nem tud parancsolni magának, feltűnő hálával árasztja el férjét, aki dühében kifogat a kocsiból, bajban hagyná barátját szörnyű féltékenységében. Az asszony nem tudja tovább elfojtani szerelmes aggódását és lóhalálában rohan figyelmeztetni a férfit. A főbírót végül mégsem ő, hanem Dusán menti meg: bár feleségét és barátját immár egyértelmű helyzetben találja, mégis erélyesen elküldi a szerb hivatali embereket, asszonyát pedig szabadon bocsátja. A főbíró és Irina egy új élet küszöbén állnak ...