Cikkek archívuma: 2019/2020 2018/2019 2017/2018 2016/2017

A Kerényi Imre rendezésében színpadra kerülő dráma főszerepeiben Molnár Nikolett, Bitskey Tibor,  Barabás Botond és Dósa Mátyás látható.

Maga a dráma az Osztrák-Magyar Monarchia "éléskamrájában" játszódik, ahol nábobok élnek és akár három templom is van egy faluban, akkora a gazdagság. Ebbe a világba csöppen bele a 22 esztendős, fiatal tanítónő, hogy azután megvívja a maga küzdelmét. A tanítóképzőben kiemelkedő eredménnyel végzett Tóth Flóra, akinek már az édesanyja is tanítónő volt, a magyar ugaron próbálja megvalósítani a maga eszméit .

"Kerényi Imre  szerint az előadás arról az időszakról fest elgondolkodtató képet, amikor hazánk nagyjai mélyebben kezdtek foglalkozni a magyar kultúrával, a magyar nyelvvel és az oktatással. Később pedig olyan jeles miniszterek, mint Eötvös Loránd vagy Trefort Ágoston a reformkor szellemiségétől áthatva rendkívül eredményes pedagógusképzést valósítottak meg Magyarországon. Ez a folyamat Klebelsberg Kunó gróf programjával tetőződött be, aki Trianon után felismerte, hogy csak a tudással, a szellemi fejlődéssel lehet újra eredményes a magyarság. Több mint 6000 iskolát és pedagóguslakást építetett. Fontos volt számára, hogy minden faluban legyen egy tanító, aki "viszi a fényt", azaz terjeszti a tudást és a műveltséget - mutatott rá a rendező, akinek meggyőződése: csak ezt a történelmi környezetet hitelesen lefestve értelmezhető igazán A tanítónő. A szereposztás kapcsán Kerényi Imre utalt arra: a Szigligeti Színház társulatában sok a kiemelkedő karakterszínész. Ehhez a drámához pedig éppen erre van szükség, hiszen a szemtelen cigánytól a dölyfös kántortanítóig megannyi színes alakra épül - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve: hamisítatlan szerepdarabról van szó, mely egyszerre időszerű és művészileg érdekfeszítő. A tanítónő címszerepében Molnár Nikolettet, a főbb szerepekben Karczag Ferencet, Barabás Botondot, Császár Gyöngyit, Dósa Mátyást, Molnár Lászlót, Jankovics Annát, Huszárik Katát és Bitskey Tibor láthatja a szolnoki közönség. A díszlet Székely László, a jelmez Jánoskuti Márta munkája."  /Tanítónő a szolnoki Szigligeti Színházban 2010.11.20 08:15. -Szolnoki Napló