Cikkek archívuma: 2018/2019 2017/2018 2016/2017

Déryné nyomdokain 

Beszélgetés Balázs Péter igazgató úrral az idei és a következő évadról.

 

Kedves Igazgató úr, a Nyitott ablak egy költözés utáni, a szokásostól eltérő szezon utolsó nagyszínpadi bemutatója. Milyen tapasztalatokat szerzett a társulat az elmúlt időszakban?

Mindenek előtt hálás köszönetemet szeretném kifejezni nézőinknek azért, mert hűségesen követték a munkánkat átmeneti játszóhelyünkön is. A szervezőiroda és a színházi kollégák rugalmasságát, teherbírását szintén csak dicsérő jelzőkkel tudnám illetni, hiszen bérletes előadásainkon kívül a Lázár Ervin Program keretében bemutatott produkcióinkat is teljes erőbedobással teljesítettük, ősszel egy igen emlékezetes október 23-i műsort adtunk, szilveszteri tévéműsort készítettünk kolozsvári kollégáinkkal, majd december 31-én szolnoki közönségükkel köszöntöttük az új esztendőt. Februárban az Ádámok és Évák Ünnepére is sor került, amelynek Csukás István még aktív és boldog részese volt. Előadásaink közül a Régi nyár kivételes sikernek bizonyult, amelyre bérleten kívül is nagy igény mutatkozott. A Szín-Mű-Helyben bemutatott Két nő és ...a Névtelenül című darabokat változatlanul nagy érdeklődés mellett játsszuk, készülünk Széles Tamás monodrámájára Mindszenty bíborosról. Nóti Károly fergeteges bohózata, a Nyitott ablak pedig egy a tavaszhoz illően könnyed, de méltó lezárása lesz ennek az évadnak, amely során bebizonyosodott, hogy a társulat és a közönség minden körülmények között kitart egymás mellett.

Ilyenkor már javában zajlik a készülődés a következő szezonra. Mi az, amit ezzel kapcsolatban meg lehet osztani a nézőkkel?

A legnagyobb sajnálattal vettük tudomásul és vagyunk kénytelenek most a közönséget is tájékoztatni, hogy a színházépület felújítási munkálatai hosszabb időt vesznek igénybe, mint az előrelátható volt, ezért még egy évadot az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban kell töltenünk. Így most már mi is elmondhatjuk magunkról, hogy egy kissé vándorszínészekké lettünk, nem véletlenül választottuk a jövő évad befejező bemutatójául a Déryné, ifjasszony című Herczeg Ferenc darabot.

Eltökéltek vagyunk abban, hogy felülkerekedjünk a nehézségeken. Mindent megtettünk azért, hogy olyan repertoárt állítsunk össze, amely kárpótlást nyújt a kényelmetlenségekért, színvonalas, elgondolkodtató és szórakoztató színdarabokat kínál minden korosztálynak a következő évadban is, melynek mottója, vezérfonala az összetartozás lesz. Bízom abban, hogy elnyeri  tetszésüket.

Várjuk vissza minden kedves nézőnket szeretettel!

 

A Szolnoki Szigligeti Színház bérletes előadásai a 2020/21-es évadban

I. bemutató

Giulio Scarnicci-Renzo Tarabusi

Kaviár és lencse

komédia

Rendező Málnay Levente 

Leonida Papagatto nem mindennapi foglalatossággal keresi meg népes és hangos családja számára a betevő falatot. Fogadásokra és díszvacsorákra jár, amelyeken előkelő uraságnak adja ki magát, mívesen társalog az arisztokrácia tagjaival, miközben az erre a célra készített frakkja feneketlen zsebeit titokban megtömi kaviárral és egyéb ínyencségekkel. Mivel megy minden, mint a karikacsapás, tehetségét pénzre is akarja váltani, ezért Szeretetligát alapít, ám ezzel a família gyarapodása helyett irdatlan bonyodalomlavinát indít el. Vérbő és temperamentumos olasz vígjáték, a szélhámosságot művészi szinten művelő Papagatto szerepében Mihályi Győzővel.

 

II. bemutató

Szörényi Levente – Bródy János – Sarkadi Imre – Ivánka Csaba

Kőműves Kelemen

rockballada 

Rendező Radó Denise

„Alkotni születtünk erre a földre, nemcsak megélni szép napokat.” – ez Kőműves Kelemen hitvallása, amelynek jegyében az épülő Déva váráért hajlandó feláldozni a legdrágábbat számára: a feleségét. De vajon mennyire tartós és áldott az eredmény, ha ártatlan embert kell feláldozni érte? A trianoni békediktátum 100. évfordulóján különösen mélyen elgondolkodtató ez a kérdés. Mi, a Szigligeti Színház társulata ezzel az előadással tisztelgünk nemzetünk gyászának centenáriuma előtt. 

 

III. bemutató 

Szabó Magda

Régimódi történet 

családtörténet

Rendező Csiszár Imre

Szabó Magda így írja le a mű születésének előzményét: „Anyámat ​1967-ben vesztettem el, azt hittem, sose lesz belőlem ép ember a temetése után. Hogy valahogy talpra álltam, férjemnek köszönöm, aki azzal a szelíd mondattal idézett vissza reális életünkbe: „Rajtad mindig a munka segített, miért nem élsz a magad gyógyszerével?” A lebilincselő történetben nem csupán a tündér-édesanya elevenedik meg, hanem a merev és eltökélt nagymamák, a bohém dzsentri nagypapa, a tudálékos nagynénik és a korabeli kálvinista Róma többi jellegzetes figurája is.

 

IV. bemutató

Eisemann Mihály – Halász Imre – Békeffi István

Egy csók és más semmi

zenés vígjáték

Rendező Molnár László

Az ember nem is gondolná, milyen romantikus találkozásokat, rejtélyes kapcsolatokat és furcsa félreértéseket rejtenek a válóperes akták. Békeffi István nem átallott periratokban kutakodni és csiszolatlan gyémántokra bukkant. Ilyen Annie és Sándor története, amelyet még Dr. Sáfrány, a minden hájjal megkent ügyvéd áldatlan tevékenysége sem tud a kibontakozásban megakadályozni. Örökzöld slágerek, izgalmas cselekmény, sziklaszilárd nők, szerelmes férfiak mulattatnak és andalítanak ebben a zenés játékban, amely úgy kapcsol ki, hogy nevetés közben saját szeretetre méltó gyarlóságainkra ismerhetünk.

 

V. bemutató 

Herczeg Ferenc

Déryné, ifjasszony

színjáték

Rendező: Balázs Péter

 Azt, hogy ez a színdarab bemutatásra kerülhet, a magyar nyelvű színjátszás kivívóinak köszönhetjük. A mindenre elszánt, derűt és határozottságot sugárzó, sziporkázóan tehetséges Dérynének és a többi, hozzá hasonlóan önfeláldozó vándorszínésznek. Nagyon kevesen hittek bennük, az idő mégis őket igazolta. Herczeg Ferenc romantikus színműve kalandokkal, tréfákkal, kulisszatitkokkal teli főhajtás a tiszteletre méltó elődök előtt.