Cikkek archívuma: 2018/2019 2017/2018 2016/2017

A közös értékek hete

Négy erdélyi származású, Magyarországon élő művész kapta meg 2019-ben az Erdélyi Közösség Kiválósága Díjat a Transilvanum Alapítvány őszi rendezvénysorozatán. Az Erdélyi Művészek Hete ebben az évben az opera, a képzőművészet és a színházművészet erdélyi kötődésű alkotóit és fiatal tehetségeket mutatott be Budapesten.

Az Erdélyi Művészek Hete záró eseményén a Magyar Tudományos Akadémián november 12-én Barabás Botond színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt a Transilvanum díszvendége, aki  személyes beszélgetésben mutatkozott be és vallott a Székelyföldről magával hozott értékekről, gyermekkoráról és terveiről, hogy hogyan alakít szakmai kapcsolatokat a magyarországi és erdélyi színházak és társulatok között. 

Az Erdélyi Művészek Hetén a programsorozat művészei, Sándor Judit, Sándor József Attila, Molnár Levente és Barabás Botond vehette át az Erdélyi Közösségi Élet Kiválósága Díjat, melyet Simó Klára alapító adott át. A kitüntetést az erdélyi kultúra megőrzéséért, népszerűsítéséért és támogatásáért végzett művészeti vagy mecénás tevékenység elismerésére alapította a Transilvanum.

A 2019-es Erdélyi Művészek Hete a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg, a rendezvénysorozat fővédnöke Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár volt.

Kiegészítés:

A Transilvanum közösséget Simó Klára optometrista, zongoraművész hívta életre 2013-ban, azzal a céllal, hogy az erdélyi származású és kötődésű üzletemberek, művészek, magánemberek számára rendszeres találkozási lehetőséget kínáljon kulturális rendezvényeken. Ahogy Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Transilvanum Alapítvány fővédnöke az alapító rendezvényen megfogalmazta, a találkozás a nyolcadik szentség, egymás megismerése által válik lehetővé egymás és a közösség segítése.