Cikkek archívuma: 2018/2019 2017/2018 2016/2017

Ewe Ainsworth: 7 nap

A Nézőművészeti Kft. előadása a Manna és a Pagony támogatásával

Játsszák: Jankovics Anna és Kőszegi Mária

 

Dramaturg: Gyulay Eszter

Asszisztens: Hodászi Ádám

Pszichológus szakértő: dr. Lénárd Kata

Rendező: Scherer Péter

Az előadások időpontja: 

2019. november 19. kedd  11.00 óra

2019. november 19  kedd  14.00 óra

Helyszíne: Szín-Mű-Hely

A Nézőművészeti Kft. repertoárjának fontos részét képezik az érzékenyítő ifjúsági előadások.

A 7 nap c. előadás egy kortárs angol regényből kiindulva a bullying jelenségét járja körül. Az írónő tűpontosan írja le az iskolai zaklatás folyamatát. Váltogatva a támadó és az áldozat nézőpontját, minden szépítés nélkül, együttérzéssel és mély emberismerettel tárja föl mindkét főszereplő érzéseit és indítékait.

Az iskolai zaklatás különböző formái Magyarországon is egyre gyakoribbak és egyre súlyosabb lélektani, illetve szociális következményekkel járnak. Ezért kiemelt jelentőségű a bullyinggal kapcsolatos prevenció a serdülő korosztálynál.

A zaklatás elleni programok egyik kifejezetten hatékony módszere a gyermekirodalom különböző típusú használata. Az egyik lehetséges módszer, az adott történet (jelen esetben a Hét nap című könyv) színházi előadása, majd annak az osztállyal való közös, interaktív feldolgozása.

A bullying – hasonlóan a családon belüli bántalmazáshoz – sosem kétszereplős, hanem egy rendszert jellemző patológiás működést jelenít meg.

Az előadás bemutatja a zaklatás dinamikáját, a tradicionális és a cyber bullying pszichológiai hátterét, a zaklatás szereplőinek jellemvonásait, az okokat és a következményeket, valamint az agresszió megszüntetésének lehetséges módját.

Különösen alkalmas a diákokkal való munkára, az intellektuális és érzelmi megértés, az empátia növelésére, és a „nem vagy egyedül”, „nem tabu”, „beszélj róla”, „ne hagyd, hogy így legyen”, „ne legyél kívülálló” üzenetek átadására.

A két színésznő érzékenységének, és a rendező, Scherer Péter pedagógiai hozzáállásának köszönhetően, egy rendkívül felkavaró, de talán a változtatás reményébe vetett hitet is magában foglaló előadás született.

Az előadás bemutatója 2018. október 9-én volt, azóta számos gimnáziumban játszották országszerte.

A pozitív nézői visszajelzések mellett az egyik leghízelgőbb szakmai visszajelzés, hogy a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársai is szerveztek a 7 napból középiskolai előadásokat.

A Szolnoki Szigligeti Színház is fontosnak tartja, hogy reflektáljon társadalmi problémákra, és ezáltal lehetőséget teremtsen ki nem beszélt témák feldolgozására.
A Nézőművészeti Kft. 7 nap c. előadásának befogadásával, a Szolnoki Szigligeti Színház lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei diákok szélesebb körben élhessék át az érzékenyítő előadások élményét.

A diákok mellett, a pedagógusok és szülők bevonását is fontosnak tartjuk, hiszen a probléma megoldásában ők is fontos szerepet játszanak.

A tervezett 8 előadásból hatot diákok, kettőt pedig felnőttek számára mutatnánk be.

Reményeink szerint hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elinduljon a párbeszéd a pedagógusok és diákok, szülők és gyermekek között.