Cikkek archívuma: 2019/2020 2018/2019 2017/2018 2016/2017

 Évadzáró társulati ülés színhelye volt június 15-én a Szolnoki Szigligeti Színház nézőtere.  Balázs Péter igazgató úr nyitotta meg az eseményt és beszélt az elmúlt évad legfontosabb történéseiről és a következő évad feladatairól, és a felújításhoz kapcsolódó teendőkról.

Részlet Balázs Péter igazgató úr beszédéből:

"Talán nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizenkét év legnehezebb évadán vagyunk túl úgy, hogy ami előttünk áll, arról bizonyosan tudjuk: szintén nem lesz könnyű. Ezért is fontos az, hogy számvetést tartsunk, egy pillanatra megálljunk és nyugodtan tudjunk együtt vissza- illetve előretekinteni.

Először az előadásokról szeretnék beszélni, mert minden más ezekből következik: a mi művészeti munkánkból, amire tizenkét évvel ezelőtt együtt szövetkeztünk és ami bensőnkből, a lelkünk mélyéről fakad. Ha tiszták és őszinték tudunk maradni, ha egymásban a jót, a művésztársat, a barátot részesítjük figyelemben, akkor erősek és szívhez szólóak lesznek az előadásaink is. Ne feledjétek azt a távol-keleti mondást, hogy a szent mindenkiben szentet lát, a rossz mindenkiben rosszat.

Jöjjenek tehát a még a saját magas mércénkhez viszonyítva is impozáns eredmények. Az elmúlt évadban 300 előadást abszolváltunk, ez kimagasló előadásszám, melyek között tizenegy nagysikerű vendégjáték is szerepelt, a Kuno-ban, a József Attila Színházban és a Városmajori Színpadon, itt játszott produkcióinkról pedig Ti tudjátok a legjobban, milyen nagyszerű fogadtatásra találtak, milyen sok örömet szereztünk velük a szolnoki közönségnek. Soha még ennyi ifjúsági előadást nem tartottunk egy évadban. A sikert többek között a remek vendégkollégáknak is köszönhetjük, Málnay Leventének, Gyöngyössy Katalinnak, Széles Tamásnak, Bot Gábornak és Mihályi Győzőnek.

Itt említem meg az idei kitüntetettek is: Gyöngyössy Katalin Kossuth-díjat kapott, László Béla Kaposvári Gyula díjas lett, Kiss József Béres-díjas Szolnok Kultúrájáért,valamint Szolnokért emlékéremmel tüntette ki őt, jómagammal együtt Szalay Ferenc polgármester úr.

Október 23-án díszelőadást tartottunk ,,Unokáink leborulnak” címmel, szilveszterkor pedig megrendezésre került a már hagyománynak számító Szilveszteri Gálaműsorunk, melyet két teltházas előadásban láthattak a nézőt. 10. alkalommal rendeztük meg az Ádámok és Évák Ünnepét, az idei évvel együtt több, mint 2000 diák vett már részt ezen a színvonalas eseményen. Június 4-én ,,Összetartozunk” címmel trianoni emlékműsort tartottunk a Tiszai Hajósok Terén, néhány nappal ezelőtt pedig rögzítésre került Charley nénje című előadásunk az MTVA jóvoltából.

Ami a jelenlévőket illeti: fantasztikus munkát végeztetek mindannyian, amit köszönök Nektek. Két személyt szeretnék kiemelni ma, akiket a társulat kiemelkedő munkájukért Szigligeti-díjjal jutalmaz: Somogyiné Borhi Gizellát, a szervezés vezetőjét és  Lovász András világosítót.

Gratulálok Nektek mindannyiunk nevében!

.  

 

Szerénységből utoljára hagytam az elmúlt évad két olyan eseményét, amelyek meghatározóak a jövőre nézve. Jelesül, hogy ez év április 25-én a Közgyűlés újabb két évre kinevezett a színház igazgatójává és hogy a Teátrumi Társaság megválasztott a Vidéki Színházak Tagozatának vezetőjévé. Feladatom a felmerülő problémák, ötletek kezelése, megoldása.   Mindkét tisztségemben, ahogy eddig is, tiszteletet kérek Tőletek egymás iránt és alázatot a munka iránt. Ebben a szellemben újítsuk meg szövetségünket és dacoljunk minden külső és belső akadállyal. Legyünk olyan művészek, akik egymásban nem szentet és nem rosszat, hanem a művészetével jót cselekedni kívánó embert látják."

Szalay Ferenc polgármester hozzászólásában  hangsúlyozta a felújítás fontosságát, az abban rejlő lehetőségeket. A beruházás közel négymilliárd forintnyi forrásból valósul meg.

"A Szigligeti történetének felújítása az idei évad végén elindul, mint ahogyan az átköltözés is, hiszen szeptemberben felgördül a függöny, immár az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Színháztermében. Csak biztatni tudok mindenkit: ne habozzanak, vegyék meg a bérleteiket, mert minden bizonnyal egy nagyszerű évad vár Önökre és a színházra egyaránt."  Évadváró 2019. (Szalay Ferenc köszöntője)

 

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színházterme.